Bokhyllan och garderoben.

FÖRVÄNTAN: hopp om viss utveckling: ett rum en rymd där något ska förmå tränga fram: på förhand framslagen väg för oss att träda ut på: dikterar det möjligas villkor.

Förväntningarna på feministiska perspektivs potential och relevans är i litterära sammanhang /som i de flesta andra/ jävligt reducerande. Feminism är feminism, dv.s. en störning för oss som vill prata poesi seriöst.

Kanske. Jo. En störning. Men en kreativ störning, ett lyckligt raserande raseri, en radikal möjlighet för friläggandet av nya gränssnitt i språkutforskandet. Identitetskonstruktion kolliderar med textredigering. Arga personer upplever sig utträngda, brusar upp med marginalbrus, kräver att bli hörda och trycker med sin frenesi ut gränsen hos rymden för språklig förståelse lite till. För att sådana röster ska kunna uppstå med åtminstone en tredjedel av den konstruktiva nyansrikedom de är mäktiga behövs ett sammanhang där de är eftersökta, förväntade.

Jaja, ett eget rum med självförväntan, okej, men feministiska perspektiv ska väl inte trängas undan till ett sidospår, en bisyssla, något avskuret från ”verkliga litteraturdiskussioner”; de ska genomsyra alla sociala verksamheter. Och visst har queera läsningar redan (med det menar jag bland annat texttänk som uppehåller sig vid travesterande effekter, kritik av logocentrism, problematisering av subjektspositionen och så vidare) lyfts in i diskussionsklimatet som någorlunda rumsrena. Visst, hurra. Men så fort en andas orättvist!, maktanalys!, stämplas tänkandet fortfarande som icke-litterärt och enfrågebaserat. För att inte glömma: gnälligt.

En vill röra sig i ett gränssnitt av queer och litteratur, en tänker inte göra avkall på sin strukturkritik och maktanalys, vill ha vatten på sin kvarn, vill ha kul, vill ta sig vatten över huvudet, en vill konfronteras, men en vill inte behöva tystna inför den trånga fålla som andras utvecklingsbegränsande förväntan anvisar ens perspektiv till. Lidande och lidelse. Göra mer rörelse. Det behövdes ett ytterligare utrymme.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: