En dryg miljon till nättidskrifterna 2012

Igår firade fikssion. Efter tre och ett halvt år av obskyrt men lyckligt slit erhåller tidskriften äntligen produktionsstöd från Kulturrådet, tjoho! 50 000 får vi, och det kommer att gå till webbhotell, bankgirokostnader, inköp av inspelningsutrustning, affischer och framförallt arvoden till alla duktiga illustratörer och poeter som medverkar i våra nummer under 2012. Som redaktör är jag så otroligt glad över kunna ge kanske ett par hundralappar till varje upphovsperson, eftersom jag själv vet hur roligt det är första gången man får en slant för sitt verk. Även om det bara rör sig om just en slant.

Under hela 2012 kommer fikssion att arbeta med ett årsomspännande projekt, fikssion 2000. Mer om det kan ni läsa här.

Hur står det egentligen till med nätpoesin? Tja, Kulturrådets fördelning av produktionsstöd för 2012, som i år för första gången behandlat de digitala tidskrifterna tillsammans med de tryckta, ger stöd på sammanlagt 1 225 000 kr till 16 olika nätpublikationer. Inte särskilt mycket alltså, om man betänker att detta är de enda nättidskrifterna om samhälle och kultur som får statligt stöd över huvud taget… Bara två är renodlade poesitidskrifter, fikssion och Ett lysande namn. Av samtliga 16 nätpublikationer får fyra mer än 100 000 var. DIXIKON, som har en omfattande utländsk kultur- och litteratursbevakning och en proffsig och clean formgivning, får en välförtjänad höjning till 150 000. Omkonst, en lite plottrigare sida för konstkritik av konstnärer, har hög aktivitet och tilldelas 125 000 i produktionsstöd. Soundofmusic, som också får 125 000, har en överskådlig sida med podradio och recensioner av experimentell musik.

Den fjärde av dessa (jämförelsevis) välunderstödda nättidskrifter, Tidningen Kulturen, har fått sänkt stöd från föregående år kvalitetsskäl. De ligger dock fortfarande ”högt” på 125 000, och jag skulle verkligen vilja veta vad de gör med sina pengar eftersom de inte arvoderar sina skribenter över huvud taget. Kanske dags att ge en slant åt era hårt slitande medarbetare för att höja kvaliteten igen till nästa år? Jag vet många (mig själv inräknad) som aldrig börjat eller så småningom slutat med att skriva för Tidningen Kulturen just för att de trots sitt produktionsstöd inte arvoderar sina skribenter alls. Skäms.

Varför den omfattande och välbesökta sidan dagensbok.com, som funnits sedan år 2000, inte får något produktionsstöd, det vet nog bara Kulturrådet. Trist att ett så jobbat forum, där många oetablerade kritiker publicerar sina första alster, inte anses uppfylla kriterierna för statligt stöd.

Finns det något annat i poesisveriges vrå av internet än tidskrifter (ja, och bloggar) då? Det bistra svaret är nog: Inte särskilt mycket. Men på nya sidan podpoesi, som är framtagen på initiativ av Magnus William-Olsson och snyggt formgiven av en icke namngiven webdesigner, kan man lyssna på olika vuxna svenska poeter som läser sin poesi. Bra grej.

Men det borde finnas mer. Internet är inte ett särskilt nytt medium. Kulturen däremot börjar bli gammal i Sverige, och får snart tillsammans med äldreomsorgen förlita sig på riskkapitalbolag och sponsorer. Åtminstone om man ska tro den här regeringen.

 

 

Fotnot: Glömde Utställningsestetiskt forum. De får 150 000 och är Sveriges enda tidskrift om museum.

Annonser

One thought on “En dryg miljon till nättidskrifterna 2012

  1. Tobbe skriver:

    Roligt att ni får uppskattning från kulturrådet. Så då är det några fler än jag som uppskattar ert arbete.
    Jag försöker att titta in ibland för ett se ifall det är något nytt och underfundigt att ta del av
    //Tobbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: